“Terapia Durerii” - Shockwave Therapy
Terapia cu unde de soc - Shockwave Therapy - este un tratament ne-invaziv si usor de pus in practica, cu larga aplicabilitate in ortopedie, fizioterapie, medicina sportiva, urologie si dermato-cosmetica.
Shockwave sau "terapia durerii" este tehnologia care utilizeaza undele de soc pentru tratamentul durerilor acute si cronice ale sistemului musculo-scheletal. Undele de soc sunt caracterizate printr-o schimbare brusca de presiune, amplitudine ridicata si neperiodicitate.
Cum functioneaza?
Terapia are la baza generarea de energie inalta/unda mecanica, intr-un timp foarte scurt (10 milisec), cu o viteza care depaseste viteza sunetului.
Unda de soc actioneaza pe mai multe cai:
-
creeaza o presiune mecanica asupra tesuturilor afectate, ceea ce duce la stimularea microcirculatia/hiperemia si cresterea permeabilitatii celulare
-
creste aportul de celule implicate in efectul antiinflamator si accelereaza îndepartarea metabolitilor nociceptive (acid lactic si histamina), ducand la scaderea interactiunilor patologice între proteinele care se regasesc la nivel muscular, reducând astfel tensiunea musculara, factor generator de durere
-
creste oxigenarea si alimenteaza tesutul deteriorat cu o sursa de energie
-
favorizeaza dizolvarea depunerilor calcare de pe oase/osteofite, din masele musculare sau fasciile musculare, si grabeste vindecarea, regenerarea si reconstructia tendoanelor si tesuturilor moi
-
initial se produce o hiperstimulare anestezica - când nervii asupra carora actioneaza unda de soc sunt hiperstimulati si isi scad activitatea, fiind un efect temporar ce apare la prima sedinta. Prin stimularea în continuare a nervilor, în urmatoarele sedinte de terapie, se trece de pragul limita al durerii, aparând astfel o recalibrare a perceperii senzatiei de durere, in sensul scaderii acesteia.
-
stimuleaza productia de colagen, favorizand procesul de reparare a structurilor musculoscheletale si ligamentare deteriorate.
Ce face terapia shockwave ?
-
elimina durerea
-
favorizeaza vindecarea
-
creste circulatia locala imbunatatind astfel metabolismul tisular
-
creste productia de colagen
-
relaxeaza musculatura
-
dizolva fibroblastii calcifiati
-
dizolva celulita si tesut adipos
Avantajele terapiei shockwave:
Fata de terapiile conventionale, pacientii tratati prin Shockwave Therapy se bucura de urmatoarele avantaje:
-
eficienta in 70-80% din cazuri
-
tratarea durerii cronice/ efect analgezic
-
reducerea tensiunii tesutului afectat si cresterea mobilitatii
-
fara medicamente si efecte secundare
-
terapie de scurta durata 10-20 min
-
tratament nonchirurgical, noninvaziv
-
dizolvareafibroblastilor calcici
Se pot trata urmatoarele afectiuni
-
Durerea de sold - bursita trohanteriana care se formeaza intre muschiul fesier mare si trohanter.
-
Durere in regiunea fesiera care apare dupa cazaturi locale sau la persoanele care stau mult pe scaun/suprafete dure.
-
Durere de genunchi - tendinita rotuliana manifestata prin durere la insertia tendonului rotulian.
-
Pintenul calcanean - apare sub calcai sau in spatele calcaiului si se datoreaza unei inflamatii de lunga durata a fasciei plantare sau a tendonului achilean la locul de prindere a acestora, de calcaneu. Terapia shockwave este capabila sa elimine simptomele, permitandu-va sa calcati pe picior, fara durere.
-
Fasciita plantara - aparuta la cei cu platfus, tulburari de statica, obezitate.
-
Durere la nivelul tendonului achilean - tendinita achileana care poate sa apare in urma unor activitati ca alergatul, saritul sau alte traume.
-
Dureri de umar - terapia shockwave reduce durerea si creste mobilitatea umarului, favorizeaza dizolvarea calcificarilor si indeparteaza contracturile musculare.
-
Dureri de cot - epicondilita mediala si laterala reprezinta inflamatia insertiei tendoanelor musculaturii bratului si se manifesta prin dureri la nivelul cotului accentuate de miscarea si mai ales rotatia antebratului.
-
Boala Dupuytren - contractura aponevrozei palmare
-
Dureri cervicale - secundare calcificarilor locale / osteofite sau contracturilor musculare
-
Lumbago acut sau cronic - aproape toate lumea la un moment dat sufera de dureri de spate, aparute la servici, in timpul activitatilor zilnice sau a activitatilor fizice.
-
Contracturi musculare
-
Hematom intramuscular
-
Celulita / dizolvarea tesutului adipos
Intrebari
Cat dureaza o sedinta?
Durata unei sedinte este intre 10-20 de minute. Sunt necesare intre 3-5 sedinte,cu o pauza intre ele de 3-7 zile.
Care este rata de succes al acestui tratament?
Statisticile mondiale arata o rata de succes de 77-81%.
Acest tratament este dureros?
In functie de intensitatea durerii cu care se prezinta fiecare pacient, tratamentul poate creea un usor discomfort pentru o perioda scurta de timp / 1-2 zile, in special dupa prima sedinta. In acest interval nu trebuie folosite gheata sau antiinflamatorii. Este recomandat punerea in repaus a zonei tratate pentru 48 ore. In timpul terapiei, intensitatea tratamentului este adaptata la gradul de toleranta al fiecarui pacient. Dupa 3-5 sedinte de tratament durerea dispare complet.
Contraindicatii
-
femeile insarcinate
-
persoanele care sufera de diabet
-
persoanele cu boli vasculare (stenturi cardiace sau vasculare)
-
persoane cu afectiuni neurologice/ perceptia durerii
-
persoanele cu afectiuni hematologice. Nu este recomandata administrarea concomitenta a medicamentelor anticuagulante, ca heparina sau fraxiparine
-
persoanele care prezinta infectii locale sau formatiuni tumorale in zona tratata
-
infiltratia cu cortizon trebuie sa fie facuta cu cel putin o luna inainte de terapia shockwave
-
persoanele cu proteze, stenturi