Medicina Generala
'Medicina este stiinta si constiinta incalzite de iubire fata de oameni', spunea doctorul Iuliu Hatieganu.
Prin medicina intelegem ”arta de a vindeca”, adica un univers foarte larg de cunostinte, dedicate studierii corpului omenesc si conservarii sanatatii acestuia. in principiu, sunt mai multe ramuri: etiologia (studierea cauzelor dereglarilor din corp sau a bolilor), patologia (analizarea manifestarilor clinice si a efectelor asupra corpului), diagnosticul (identificarea problemelor), terapia (tratarea problemelor in vederea insanatosirii corpului) sau profilaxia (actiunile de prevenire a imbolnavirilor).
Stiinta medicinei se bazeaza pe multe stiinte conexe, incepand cu anatomia, biologia, fizica sau chimia, pana la fiziologie, farmacologie sau radiologie. in functie de istorie si civilizatii, avem doua mari categorii ale medicinei: cea moderna (faptica) - fondata pe fapte si dovezi experimentale si medicina alternativa (cum este cea naturista ) care, in multe situatii, produce rezultate la fel de bune, ca si cea conventionala , dar fara efecte secundare nocive.
Medicina generala este specialitatea care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul conditiilor acute sau cronice si furnizarea de ingrijiri preventive de sanatate. Specialistii de medicina generala furnizeaza ingrijiri medicale pentru pacientii de toate varstele, de la nou-nascuti la varstnici, barbati si femei, cu probleme medicale diverse.
Domeniul de activitate a medicului de familie este centrat pe nevoile concrete ale individului , familiei si comunitatii . Medicul de familie abordeaza individul in unitatea lui bio-psiho-sociala atat in conditii de sanatate cat si in conditii de boala asigurand asistenta medicala si sociala tuturor pacientilor indiferent de varsta, sex sau patologie si in acelasi timp asigura legatura intre sistemul national de sanatate - comunitate si celelalte sectoare implicate in asistenta primara a starii de sanatate.
Calitatile unui bun medic de familie sunt (dincolo de competenta pur profesionala - valoare a oricarei specialitati medicale): de a explica limpede pacientilor lucruri legate de sanatatea lor, de a-i informa in privinta tuturor optiunilor posibile privind prevenirea bolilor, diagnosticul si tratamentul; de a putea fi usor de gasit si de abordat de catre pacientii sai; de a avea relatii si legaturi in lumea medicala si de a avea notiuni de legislatie medicala.Este importanta conexiunea care se realizeaza intre doctor si pacient in decursul relatiei lor , de la primele zile de viata si pana unde pasii ii poarta impreuna. Abordare pacientului ca si persoana unica intr-un context familial-social-educational-relational este una dintre cele mai importante obiective ale medicului de familie.
Electrocardiograma
Ce este Electrocardiograma?
Electrocardiograma, cunoscuta si sub abrevierea din limba engleza, EKG sau ECG, constituie un test simplu, nedureros care inregistreaza activitatea electrica a inimii. Pentru a intelege acest test, este important sa cunoasteti modul in care functioneaza inima. Cu fiecare bataie a inimii, un semnal electric (sau o unda) este transmis din varful inimii catre baza (generat de niste celule speciale din camera dreapta superioara a inimii). Pe masura ce avanseaza, semnalul determina inima sa se contracte si sa pompeze sange, procesul repetandu-se cu fiecare bataie de inima; semnalele electrice ale inimii stabilesc ritmul batailor inimii. Atriul drept si cel stang sau camerele superioare creeaza unda denumit "unda P" (urmeaza unei linii drepte cand impulsul electric merge la camerele de la baza), iar ventriculele stang si drept sau camerele inferioare creeaza urmatoarea unda denumita "complex QRS"; unda finala sau "unda T" reprezinta intoarcerea electrica la un stadiu de repaus pentru ventricule.
Astfel, o electrocardiograma va monitorizeaza inima si va arata cat de repede bate, daca ritmul batailor inimii este constant sau neregulat, puterea si freventa semnalelor electrice pe masura ce trec prin fiecare portiune a inimii. Este un test noninvaziv si lipsit de durere, iar rezultatele se obtin imediat (insa trebuie interpretate de medicul specialist).
Cand se efectueaza?
Medicul poate apela la electrocardiograma pentru a detecta neregularitati in ritmul inimii (aritmii), respectiv:
- defecte ale inimii
- probleme la valvele inimii
- artere blocate sau ingustate (boala arteriana caronariana)
- un atac de inima in situatii de urgenta
De asemenea, EKG poate fi utila in identificarea cauzei durerilor inexplicabile in piept (poate fi vorba de atac de cord, inflamatia invelisului inimii - pericardita sau angina), cauza simptomelor bolilor de inima (cum sunt scurtarea respiratiei, ameteala, stare de lesin sau batai ale inimii reregulate sau rapide-palpitatii), dar si daca peretii camerelor inimii sunt ingrosati (hipertrofiati), modul in care functioneaza medicamentele/dispozitivele implantante specifice (pacemaker) sau daca pot afecta inima. Nu in ultimul rand, EKG poate evalua starea de sanatate a inimii cand sunt prezente alte afectiuni, cum sunt hipertensiune, colesterol ridicat, fumat, diabet sau istoric familial de boli cardiovasculare etc.